Alles over de Opleiding Verzorgende IG BBL

Veel mbo instellingen binnen Nederland bieden de opleiding verzorgende ig bbl aan. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Tijdens een bbl opleiding combineer je werken met leren. Op deze manier pas je de theorie toe in de praktijk en vice versa.

Voor een BBL opleiding ga je een leer-, werkovereenkomst aan met een bedrijf in de zorg. Dit is een overeenkomst tussen jou en een zorgaanbieder. In deze overeenkomst staat aangegeven dat jij als bbl student in dienst komt bij het bedrijf. Voor het werk wat je doet ontvang je een leerlingvergoeding. Deze vergoeding is anders dan een stagevergoeding en ligt vaak een stuk hoger dan een stagevergoeding. Het kan ook voorkomen dat de vergoeding toeneemt met de toename van het leerjaar.

Toelatingseisen voor de opleiding verzorgende ig bbl

De toelatingseisen voor de opleiding verzorgende ig bbl verschilt per opleidingsaanbieder. Wat veel opleidingen echter gemeen hebben is dat je zelf een leer-, werkbedrijf moet regelen. Er zijn opleidingen met samenwerkingspartners maar dit komt niet vaak voor. Het hebben van een getekende leer-, werkovereenkomst is dus een van de meest voorkomende toelatingseisen. Een andere toelatingseis is dat je moet beschikken over een vooropleiding. Deze vooropleiding kan een vmbo-opleiding of een mbo-opleiding zijn. Doorgaan heb je een van deze opleidingen nodig:

  • Een vmbo diploma kader-, beroepsgerichte leerweg
  • Een overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5
  • Een mbo niveau 2 zorgopleiding

Naast deze toelatingseisen stellen veel aanbieders van een opleiding aanvullende eisen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het kunnen overleggen van een verklaring omtrent gedrag (VOG)
  • Het hebben van verschillende vaccinaties (zoals hepatitis)
  • Een intakegesprek

Zoals eerder aangegeven, verschillen de toelatingseisen van een opleiding per aanbieder. Naast deze opleidingseisen is het ook mogelijk om aan veel van de opleidingen te beginnen middels een 21 plus toets. Met een 21 plus toets gaat men er doorgaans vanuit dat je over genoeg kennis en levenservaring bezit. Middels het goed afleggen van deze toets is het bij sommige aanbieders mogelijk om toegelaten te worden tot de opleiding verzorgende ig bbl.